Trefethen Beach Cottage

Peaks Island, Maine
2000
Photography: James R. Salomon
Builder: Bill Bunton
Whitten Architects Project: Winkelman Lead

Site Conditions
The existing cottage, which has original fir beadboard walls and ceilings, has a west facing beach and harbor view. its main level plan consisted of segregated spaces which weren't water view-oriented and its kitchen spare and isolated.

Client Program
To connect and internally expand living and dining spaces, and to create a new and comfortable kitchen which is open to living / dining and shares the water view.

Design Response
A primary goal was to clarify entry / mudroom circulation, giving daylight and water view as one enters. the new kitchen was located partially in a southerly expansion, giving it direct water views and daylight. The living / dining / kitchen are individually defined but open and connected. Painted beadboard was woven into the natural beadboard interior for lightness and contrast.